Merujuk Kate Harrison, Langley Steinert adalah pengasas TripAdvisor dan juga CarGurus yang telah menjadi antara laman web yang popular di Amerika Syarikat . Syarikat beliau telah menjadi global dan mendapat pasaran di Kanada dan UK.

Cara-Tingkatkan-Perniagaan-Di-Dunia

 

Sebagai usahawan yang berpengalaman , berikut adalah lima tips Steinert untuk pengembangan antarabangsa.

  • Kenali pasaran dan tambah kenalan

Gunakan masa kita untuk kenali pasaran dengan secukupnya dan bina partnership yang kukuh dengan orang yang sedia untuk berkongsi pandangan dan membantu kita selok belok di dalam industri. Ini supaya kita dapat menyelamatkan diri dari masalah perbezaan budaya, salah guna bahasa , isu undang-undang dan lain-lain.

  • Jangan takut untuk jadi lain daripada yang lain

Apa guna membina syarikat yang sama sahaja seperti beribu syarikat yang lain. Kadang-kala kelainan itu akan menjadi kekuatan syarikat dan menjadi punca profit yang lebih tinggi dari yang lain. Kenali market dan ketahui di mana kekurangannya, dari situ kita boleh tahu apa yang perlu ditambah.

  • Diam dan dengar.

Apabila kita mengembangkan bisnes secara global, semestinya terdapat perubahan yang ketara dari segi ganjaran untuk kakitangan, insentif dan gaya pengurusan. Seeloknya kita banyakkan mendengar dan menerima nasihat supaya kita tidak akan melakukan kesilapan yang tidak sepatutnya berlaku.

  • Bersikap realistik tentang masa dan perkembangan.

Kita perlu bersikap realistik apabila ingin bercita –cita besar lebih lagi di dalam dunia perniagaan. Mulakan dengan menawarkan produk yang minimum tetapi yang mampu mendapat pasaran besar. Kita juga perlu bersedia untuk belajar dari feedback oleh pengguna dan perbaiki mana yang perlu.

 

cara-bisnes-antarabangsaMelakukan perniagaan di peringkat antarabangsa merupakan impian bagi ramai peniaga kerana matawang yang bakal diterima akan membuatkan mereka senyum.

Tetapi ramai yang ada masalah untuk memahami rahsia melakukan perniagan di luar dan kurang memahami kemudahan yang sebenarnya ada. China merupakan salah satu Negara yang melakukan proses “exportation” ke Malaysia, ramai yang telah berjaya dengan melakukan perniagaan dengan produk daripada China. Baca sumber yang betul disini.

Klik Sini Sekarang !

 

 

  • Membuat keputusan berdasarkan data

Apabila kita ingin mengembengkan peniagaan ke tahap antarabangsa, cuba kaji lebih mendalam dan kumpul data sebanyak mungkin sebagai persediaan. Jangan terlebih mengikut gerak hati kerana ia mungkin berisiko. Cara ini dapat mengurangkan risiko kerana kita ada pengetahuan yang luas dan kukuh terhadap industri itu.

 

 

Kredit: Kate Harrison

Get AWESOME Price Now!

Subscribe now and get your special price from us!

We will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit